Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Tann- og munnhelse

Noen, men ikke alle personer med immunsvikt, har plager fra munnhulen. Her finner du noen generelle tannhelseråd og lenker til nyttige steder dersom du er plaget.

Personer med nedsatt immunforsvar kan få infeksjoner i munnhulen forårsaket av bakterier, virus eller sopp. Infeksjoner i munnslimhinnen kan lett gi svie og kløe, og dette kan gjøre det vanskelig å opprettholde gode spise- og tannpussevaner. Mye belegg på tennene vil lett gi hull (karies) og tannkjøttbetennelse. Såre slimhinner (after/ munnskold) er vanligere hos personer med primære immunsviktsykdommer enn hos friske. I noen få, alvorlige tilfeller kan personer med primær immunsvikt ha tannutviklingsdefekter.

Alle bør ha regelmessig oppfølging i tannhelsetjenesten fra ung alder for å forebygge eller behandle eventuelle plager i tennene og munnhulen. Det bør være god kommunikasjon mellom tannhelsetjenesten og behandlende lege dersom symptomene i munnen, som for eksempel soppinfeksjoner, er alvorlige og vedvarende.

Personer med primær immunsvikt som har plager i tennene eller munnhulen kan søke om å få dekket utgifter til undersøkelse og behandling hos tannlege.

Mer informasjon om dette finnes på Helsenorge sine sider: Sjeldne diagnoser - tannbehandling - Helsenorge.

TAKO-senteret-Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo utreder og behandler pasienter med sjeldne medisinske tilstander. De samler, systematiserer og formidler kunnskap om slike forhold.

TAKO-senteret kan gi råd og veiledning om tannhelsespørsmål til tannhelsetjenesten og helsepersonell.

Sår munn

Noen med immunsvikt plages av såre slimhinner og infeksjoner i munnen som gjør det smertefullt å spise og drikke.

For å begrense irritasjon av munnens slimhinner kan det hjelpe å spise lunken eller kald mat med myk konsistens og lite krydder og salt. Videre kan sure matvarer og drikker, som cola, sitrusfrukter og tomat virke irriterende. Det kan hjelpe å skylle munnen etter måltidene med lunkent vann, gjerne fysiologisk saltvann. Spør tannlege eller lege om annen behandling kan være aktuell.

Daglige tiltak

Her er noen generelle anbefalinger om daglige tiltak som er viktig å overholde for personer som lett får infeksjoner i munnhulen:

  • Vann som drikke om natten
  • Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld
  • Tanntråd/tannstikker
  • Fluortilskudd i form av tabletter, skylling eller tyggegummi etter individuell vurdering
  • Klorhexidin skyllevæske eller gel i samråd med tannlege/tannpleier

smilende dame