Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

Lungefysioterapi

Når vi skal frigjøre luftveiene og lungene for slim, bruker vi pusten. Forebyggende lungefysioterapi og kondisjonstrening er gunstig.

Ved luftveisinfeksjoner produserer luftveiene mer slim enn vanlig, og det blir tyngre å puste. Når slimet hoper seg opp får bakterier enda bedre vekstvilkår. Da er det fare for å utvikle lungebetennelse. Det er derfor svært viktig å lære seg teknikker for å få opp slimet effektivt, med minst mulig slit.

Man kan få henvisning av legen til fysioterapi. Barn under 12 år betaler ikke egenandel ved fysioterapi. Fysioterapeuten kan lære bort forskjellige teknikker og metoder for å løsne, flytte og fjerne slim fra luftveiene.

Effektive teknikker fører til at du kan:

  • Puste lettere
  • Minske faren for infeksjon
  • Få mindre belastning på pustemuskulatur og slimhinner
  • Få det lettere ved fysisk aktivitet
  • Få økt grad av selvstendighet og mestring

Når vi skal frigjøre luftveiene og lungene for slim, bruker vi pusten. Forebyggende lungefysioterapi og kondisjonstrening er gunstig.

Kontrollerte og effektive «hoste- og støteteknikker» er lurt å lære seg. Når slimet løsner må både den det gjelder og omgivelsene tillate at slimet støtes eller hostes opp. Spesielle hvilestillinger, pusteteknikker, øvelser som beveger brystkassen, avspenningsøvelser og å drikke noe varmt kan også være nyttig for å løsne og flytte på slim. Målet er å få bedre kontroll over tung pust og ukontrollert hoste.

Det er viktig å starte tidlig. Barn kan introduseres til forskjellige puste- og blåseøvelser (ballonger, såpebobler, blåseinstrumenter) allerede fra 3-5 årsalder. De som får diagnosen i voksen alder bør starte så snart de er klar over problemstillingen.

Lungefysioterapi