Videregående skole
Mange av rettighetene som barn og unge med en sjelden diagnose eller funksjonshemming har på barne- og ungdomskolen videreføres til videregående, men det er viktig å ha god dialog med skolen og rådgivere angående dette.
I videregående skole er det nødvendig & inngå spesialavtale om utvidet fravær dersom man har en kronisk sykdom som medfører høyt sykefravær. Hvis det ikke lages avtale om utvidet fravær, kan dette fare til at eleven ikke får karakter. Husk også å søke om utvidet tid til prøver og eksamener der det er behov for dette. Det er også mulig å inngå avtale om bruk av lenger tid på utdanningsløpet ved behov.
Skolene har rådgivere som kan gi opplysninger og råd om spesialordninger. Hvert fylke har også et kontor for fagopplæring som kan gi råd om ordningene som tilbys. Fylkeskommunene har en egen oppfølgingstjeneste som skal sørge for å følge opp ungdom med rett til vidergående opplæring som ikke er i opplæring eller arbeid.
Paraplyorganisasjonen Unge funksjonshemmede arbeider for et mer tilgjengelig og inkluderende utdanningstilbud. Unge funksjonshemmedes arbeid omfatter både grunnskole, videregående skole og høyere utdanning. Se mer på Unge Funksjonshemmede – Utdanning.